mandag 5. april 2010

It's all in the stuffing

Dette blir godt. Årets påskelam er i ovnen og en foreløpig sjekk tyder på at det blir god middag i dag òg.
Ubeskjeden som jeg noen ganger er, sier jeg at det ofte blir laget god mat på kjøkkenet i Karavanseraiet.
I dag er det som sagt lam på menyen. Lammelår til 58,- pr kg går an, selv om bonden sitter igjen med kanskje 30 - 32 kr av dem. I den tida vi selv drev med sau slaktet vi noen hjemme for salg direkte og da tok vi 50 kr/kg, og det begynner å bli 12 - 15 år siden. Da var kilosprisen rundt 35 kr/kg for de beste kvalitetene, og uten å ha sjekka vil jeg tro at landbrukspolitikken ikke har ført til høyere utbetalingspriser

Beina ut låret og fant ut at jeg hadde ikke tråd som jeg ville bruke til å surre ei steik, så det ble ei ildfast glassform istedet.
Smelta meierismør (finner ikke margarin på dette kjøkkenet) i forma før låret ble lagt oppi. Passa akkurat til forma, men det ble da plass til fyll. To bananer, et eple, fire - fem hvitløksfedd, tre snackspaprikaer, timian, allroundkrydder fra Santa Maria og no gammelt paprikapulver som sto på hylla.Slo over 3 - 4 spiseskjeer Olivenolje (Ekstra virgin). På med lokket og inn i ovnen på 110 - 120 grader sånn i elvetida. Regner med at det er passe stekt/bakt til sånn ca fire. Slo ned varmen til i underkant av 100 grader i halv ett tida. Holder i lange baner.

Serveres med ris og passende drikke. Øl eller rødvin. Eller vann. Eplejuice halvblanda med Farris er også et godt alternativ.

Oppskrifta
Et helt lammelår, 2 - 3 kg (m/ben)
to bananer
et eple
fem fedd hvitløk
1 - 2 paprika (litt farge på maten er bare godt)
Krydder etter egen smak og utvalg
Bruker man et blandingskrydder er det ofte mye salt i disse, så da dropper jeg ekstra salting.
Meierismør og olivenolje
Steketid
4 - 5 timer ved ca 100 - 110 grader

Kan også sette det inn i varmere ovn (200 grader) en halv times tid og slå av stekeovnen når det surrer godt i sjyen. Da kan det stå i stekeoven og godgjøre seg mens man er ute, på jobb, i skogen eller bare er en snartur hos nabo'n. Slå på stekeovnen til 100 grader tre kvarter en time  før servering. Blir akkurat passe varmt og gjennomstekt.

Bon Appetit

Ingen kommentarer: