Dette blir godt. Årets påskelam er i ovnen og en foreløpig sjekk tyder på at det blir god middag i dag òg.
Ubeskjeden som jeg noen ganger er, sier jeg at det ofte blir laget god mat på kjøkkenet i Karavanseraiet.
I dag er det som sagt lam på menyen. Lammelår til 58,- pr kg går an, selv om bonden sitter igjen med kanskje 30 - 32 kr av dem. I den tida vi selv drev med sau slaktet vi noen hjemme for salg direkte og da tok vi 50 kr/kg, og det begynner å bli 12 - 15 år siden. Da var kilosprisen rundt 35 kr/kg for de beste kvalitetene, og uten å ha sjekka vil jeg tro at landbrukspolitikken ikke har ført til høyere utbetalingspriser
Beina ut låret og fant ut at jeg hadde ikke tråd som jeg ville bruke til å surre ei steik, så det ble ei ildfast glassform istedet.
Smelta meierismør (finner ikke margarin på dette kjøkkenet) i forma før låret ble lagt oppi. Passa akkurat til forma, men det ble da plass til fyll. To bananer, et eple, fire - fem hvitløksfedd, tre snackspaprikaer, timian, allroundkrydder fra Santa Maria og no gammelt paprikapulver som sto på hylla.Slo over 3 - 4 spiseskjeer Olivenolje (Ekstra virgin). På med lokket og inn i ovnen på 110 - 120 grader sånn i elvetida. Regner med at det er passe stekt/bakt til sånn ca fire. Slo ned varmen til i underkant av 100 grader i halv ett tida. Holder i lange baner.
Serveres med ris og passende drikke. Øl eller rødvin. Eller vann. Eplejuice halvblanda med Farris er også et godt alternativ.
Oppskrifta
Et helt lammelår, 2 - 3 kg (m/ben)
to bananer
et eple
fem fedd hvitløk
1 - 2 paprika (litt farge på maten er bare godt)
Krydder etter egen smak og utvalg
Bruker man et blandingskrydder er det ofte mye salt i disse, så da dropper jeg ekstra salting.
Meierismør og olivenolje
Steketid
4 - 5 timer ved ca 100 - 110 grader
Kan også sette det inn i varmere ovn (200 grader) en halv times tid og slå av stekeovnen når det surrer godt i sjyen. Da kan det stå i stekeoven og godgjøre seg mens man er ute, på jobb, i skogen eller bare er en snartur hos nabo'n. Slå på stekeovnen til 100 grader tre kvarter en time før servering. Blir akkurat passe varmt og gjennomstekt.
Bon Appetit
mandag 5. april 2010
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar