tirsdag 27. april 2010

Det var da veldig

så du tar i Daniel. Er nesten så jeg begynner å lure på min mor, rødstrømpens, dømmekraft. Hun var en av dem som lot husmorrollen på båten og viet seg til arbeidslivet fra yours truly var stor nok til å gå i barnehage. Det var på midten av 1960-tallet. At hun arbeidet i et typisk kvinneyrke, lærerinne i barneskolen, blir del av en annen, men beslektet debatt.

Men jeg er ikke så sikker på at hun ville ha arbeidet heltid i dag. Og jeg er heller ikke så sikker på at husmora ikke bidrar til samfunnets samlede produksjon. Kanskje hvis man ser på husmorrollen som kun hjemmeværende og kun den som holder hjemmet i drift.

Tror mye av den retro-tenkingen du kritiserer kommer som en protest mot et hardere samfunn, som bare fokuserer på harde verdier og "Alle i arbeid". Altså at man vil ha en annen samfunnsutvikling, med plass til myke verdier og tid til å lage tomatsuppe fra bunnen av.

fredag 23. april 2010

Betasuppe

til lunsj på Skoggruppa i dag. Hadde med meg "Martin", men han satt for det meste ute i sola ved bålet og kosa seg mens de andre pakka ved rundt ham. Ikke regn med at jeg husker hvem jeg gir hvilket fiktivt navn. Sånn at Martin kan gjerne bli kalt "Kjell" neste gang. Men det er ingen som heter Martin eller Kjell på Skoggruppa, så annonymiteteten burde være ivaretatt.

I går gikk vi tur med noen av brukerne bort på Rema'n og handla det som skulle i dagens Betasuppe. Og i dag tok jeg med Martin og fikk i rundstykker og fersk ingefær.. Når vi kom tilbake satte han seg ved bålet og kosa seg mens jeg herja vilt på kjøkkenet.

I tillegg til fem poser Toro Betasuppe besto dagens suppe av:

1 kg gulerøtter
2 purrer
2 halvbokser mais
2 pk Gilde grillpølser
2 paprikaer
1 squash
5 fedd hvitløk
6 - 8 skiver fersk ingefær
1 STOR neve grasløk (1 potte fra Rema)

Gulerøttene, purren og squashen delte jeg i fire på langs, og skar opp i passe skiver etterpå. Gulerøttene kokte jeg ved siden av.

Serverte med rundstykker.

mandag 19. april 2010

Biffstrimler

Minstemann lurte på hva det ble til middag i går. Han spør alltid om det, og når han får svaret, er det "... liker jeg ikke" og så spiser han en hel tallerken etterpå, når han får det servert.

I går ble da svaret biffstrimler. Hadde en stor flatbiff i frysen. Den ble skjært pent opp i strimler. Støpejernsforma ble satt plata som sto på 6. Når den var god og varm og med litt smør oppi, havna kjøttet oppi sammen med resten av timianglasset. Sto kanskje fem minutter på plata (som var slått ned på 4) før jeg satte den i stekovnen med lokket på. Satte stekovnen på litt over 100 og lot det stå en times tid. Kokte opp ris (1 vannglass ris, 2 glass vann + litt) og satte den kokende kjelen i stekovnen sammen med kjøttet. Slo av stekeovnen, og lot det hele koke på ettervarmen.

Skar opp
en hel purre
en paprika
to sjampinjonger
en liten squash
en neve gressløk
en kvast mynte

+ en dash olje

oppi en kjele med vann så det nesten dekka grønnsakene. Lot det koke opp og rørte på tre skjeer potetmel før jeg satte den kokende kjelen inn til det andre i stekeovnen. (Rørte på = øste opp et glass sjy fra grønnsakene og rørte ut potetmelet i glasset før jeg slo alt tilbake i kjelen. Potetmelet blir bedre fordelt, og stuingen blir jevnere på den måten)

Kjøttet var mørt og fint, risen passe kokt og grønnsakstuingen akkurat passe når jeg serverte.

At Minstemann ikke spiste så mye, kom vel mest av at han hadde trumpa i seg 4 brødskiver til lunsj. Vi fikk besøk akkurat da, og som det sosiale vesenet han er, spiste han mange brødskiver for å få sitte sammen med oss.

søndag 18. april 2010

Skogssuppe

Fredag er det felles lunsj på Skoggruppa. Torsdag går hele gjengen på tur til Rema og kjøper inn til fredagslunsjen

Sist torsdag ble det
6 poser tomatsuppe m/makaroni
4 glass asparges
3 små bokser mais
1 stor purre
1 stor paprika
3 pakker Gilde kjøttboller
18 egg
1/3 l fløte

Hver morgen fordeler vi arbeidsoppgaver på brukere og ansatte. "Gunnar" og jeg fikk oppdraget med å ordne felleslunsjen. Første vi måtte gjøre var å få i ferske rundstykker. Vel tilbake fra den utflukten, var det å lete opp stor nok kjele og begynne å kokkelere.

Gunnar begynte med å  åpne suppeposene og hadde dem oppi kjelen. Den første åpna han over benken og sølte litt. Men da var han borte og henta kluten og tørka opp før han tok neste pose, som han åpna over kjelen. Vi bruker å rose brukerne i hytt og gevær, og denne gangen hadde Gunnar virkelig fortjent all rosen han fikk. Hadde vi alle vært like flinke i alle sammenhenger til å gi positive tilbakemeldinger, hadde verden vært et mye bedre sted. 10 positive til 1 negativ er et greit forhold, og vi har iallfall det forholdet mellom komplimenter og kritikk til brukerne på Skoggruppa.

Ble ei ordentlig skogssuppe, med masse rart oppi. Eneste jeg savna var ei stor gryte til å henge over bålet. Vi har en bålplass på tunet, og der koker vi kaffe nesten hver dag, og der kunne vi ha kokt suppe til fredagslunsjen når det passer med været.

lørdag 17. april 2010

Fredag

var det lite fantasi i kokkedelen av Kamelrytterskens hode. Dermed ble det ovnsbakt laks.

I frysen er det vanligvis laksekoteletter, frosne grønnsaker og COOPs broccoligrateng.
Legger den frosne broccolien og grønnsakene nederst i ei ildfast form og laksen oppå.

Men støpejernsforma mi er litt i minste laget, så da må det bli glassforma. Ulempen er atglasset isolerer bedre og da tar det lengre tid i stekeovnen. Laks egner seg som sushi, men mange vil jo gjerne ha gjennomstekt fisk, så da blir det gjerne 40 - 45 minutter i oven på 200 grader før det hele er tint og gjennomstekt.
Hender at jeg suplerer grønnsakene med fersk purre eller løk. Og litt krydder som timian, basilikum eller estragon.
Men i går ble det bare frosne grønnsaker og ris til.

tirsdag 13. april 2010

Bloggurat

Nå har jeg registrert Kjøkken-bloggen på Bloggurat.

Hyggelig med tilbakemeldinger, og da kan det være greit med litt flere treff og lesere

Kjapplagd

middag i dag.

Rimelig sliten etter en arbeidsdag i friluft og sykkel til/fra jobb. Derfor ble det kjøttdeig og eggerøre. Ynglingen hadde levna en klatt kjøttdeig, den + en halv løk og tre egg ble middagen i dag.

Stekte kjøttdeigen og løken, og rørte eggene oppi. Kjapt og enkelt. Ei brødskive, tomat, paprika og en persillekvast hadde gjort seg attåt, men det ble droppa, mest siden kjøleskapet var rimelig tomt for slike ting.

torsdag 8. april 2010

Niste

Mamma sa alltid at når vi dro på tur at vi tar med niste i tilfelle vi blir sultne, og det som blir til overs, spiser vi når vi kommer hjem.
Har begynt å høre mer (og mindre ;) ) på henne etterhvert som jeg har blitt eldre.

Og når vi kommer hjem dit, blir vi alltid møtt med "Er dere sultne stakkars? Hva vil dere ha?" og så en lengre utredning om alt hun ikke har, fordi hun bor alene og alltid spiser ute. I går kveld var ikke noe unntak, men med resten av termospølsene og en pakke pitabrød slapp jeg til på kjøkkenet og kjøleskapet og ordna varm kveldsmat. Noe hun ikke hadde noe i mot. Hun har aldri trivdes på kjøkkenet og overlater gladelig til andre å lage mat. Selv om det blir mye og god mat når hun bryr seg om det.

Fant egg i kjøleskapet og noe krydder som var utgått på dato for en stund siden. Termospølsene ble skåret i tynne skiver og stekt litt før eggene ble slått over og rørt til eggerøre.
Pitabrødet fukta jeg raskt under springen og satte dem i micro'n i 45 sekunder. Eggerøra med pølser fylte jeg i pitabrødene og serverte sammen med resten av kakaoen fra turtermosen. Sulten og småkald går det litt fort i svingene, derfor den enkle serveringen.

"Det var godt, men litt rar mat" kom det fra lenestolen. Er hun som har lært meg sånn kjapp rør-sammen mat, men pitabrød var det kanskje ikke så mye av på Husmorskolen på Voss sist på førtitallet?

onsdag 7. april 2010

Turmat

Ut på tur, aldri sur heter det visst. Men tur på tom mage kan bli litt småsurt. Iallfall min kan bli litt småkranglete.
Når man er ute med sykkelen er det jo ofte at sykkelen blir tørst og må ha litt drikke. Er jo begrenset hvor mye bensin tanken tar. Og da blir det lett til at det blir en burger eller ei pølse når doningen likevel skal ha sitt. Og i den tida jeg hadde Panther'n ble det mange sånne stopp.
Med ørkendyret har det blitt anderledes. Han har en tank på 33 liter mot Panthern's 18, så det blir litt lengre mellom tankingene. Og dermed mellom mulighetene for magefylling.
Løsningen ble å koke pølser på termos og en termos med kakao. Da kan jeg finne en fin plass å parkere og samtidig ha varm mat :)

tirsdag 6. april 2010

Lettvint

I dag ble det den lettvinte varianten. Laga alt for mye gryte på lørdag, så den ble varma opp sammen med masse av sjyen fra steika i går.
Ynglingen var godt fornøyd, både angående mengde og kvalitet.

Gryta var no sånn risottolignende, med flatbiff, kjøttdeig, et glass tacosaus (medium), en liten boks mais og en ditto med sjampinjong, noen risrester og no pasta jeg kokt for å spe litt ut. ja, og to - tre fedd hvitløk. Jeg syns det er godt, men må ikke oppi. Hender at de blir glemt også. Selv om det står ei skål med hvitløk på kjøkkenbenken hele tida.
Meierismør til steking, og det ble en skvett olivenolje oppi gryta.

Fant et par flatbiffer til halv gul pris på Prix'n før påske, en gikk i frysen til senere bruk og en ble skjært opp i småbiter og stekt i ei veldig varm panne. Skjønner det sånn at panna skal være veldig god og varm når man steker kjøttdeig og biffstrimler, har visst noe med sukkeret i kjøttet å gjøre. Godt blir det iallfall. Kjøttdeigen fikk samme varmebehandlinga før alt havna i ei gryte med resten av ingrediensene. Kokte opp og lar det gjerne småkoke litt.

Hender ofte at jeg skjærer opp en hel løk og gjerne en halv purre og har oppi, men det ble det ikke denne gangen.

Blir borte et par dager og Ynglingen var litt bekymra for om det var nok mat til ham. "Er det noe mat i fryseren?" var svaret når jeg sa at jeg skulle bort. Blir til at jeg ordner noen porsjoner med restegryte og så har han brød og pålegg i kjøleskapet. Egg er det òg, så hvis han sulter i hjel er det hans utfordring. Han ble 18 i fjor høst, så teknisk sett er jeg ikke ansvarlig for hans ve og vel lenger. Men rart med det, unger har man så lenge man lever, enten de liker det eller ikke.

Ble en god del steik igjen. Tenkte å skjære den opp og koke ei gryte på krafta jeg kokte lårbeinet i går.
Kjøleskapet er ikke alt for fullt. Men det blir et par løk, noen gulerøtter, mener det er en halv purre igjen enda. Et eple lurer jeg vel også oppi. Har et glass pastasaus, så slipper jeg å tenke krydder. Et par fedd hvitløk og så er det visst en halv pose pasta. Burde holde til en ung mann i to dager. Banan hadde gjort seg, men den havnet i et eller annet gap tidligere i dag. Ja, men det er en liten boks annanas i skapet, det burde bli god knall.

Vaffeldag

Tirsdag har jeg vaffeldag. Har åpent hus for hyggelige mennesker som kommer innom til vafler  + kakao/te/kaffe. Er ikke så flink til å gå ut og treffe andre, så da tenkte jeg at tirsdagene kan jeg steke vafler, så kan de som vil hjelpe til med å spise dem opp. Om ikke andre har, så har Ynglingen god plass til vafler iallfall. Må jo ta vare på ungene så lenge man har dem. Er ikke lenge før det kommer ei snerten snelle og snapper ham fra meg, så jeg får utnytte den tida som er igjen.

mandag 5. april 2010

It's all in the stuffing

Dette blir godt. Årets påskelam er i ovnen og en foreløpig sjekk tyder på at det blir god middag i dag òg.
Ubeskjeden som jeg noen ganger er, sier jeg at det ofte blir laget god mat på kjøkkenet i Karavanseraiet.
I dag er det som sagt lam på menyen. Lammelår til 58,- pr kg går an, selv om bonden sitter igjen med kanskje 30 - 32 kr av dem. I den tida vi selv drev med sau slaktet vi noen hjemme for salg direkte og da tok vi 50 kr/kg, og det begynner å bli 12 - 15 år siden. Da var kilosprisen rundt 35 kr/kg for de beste kvalitetene, og uten å ha sjekka vil jeg tro at landbrukspolitikken ikke har ført til høyere utbetalingspriser

Beina ut låret og fant ut at jeg hadde ikke tråd som jeg ville bruke til å surre ei steik, så det ble ei ildfast glassform istedet.
Smelta meierismør (finner ikke margarin på dette kjøkkenet) i forma før låret ble lagt oppi. Passa akkurat til forma, men det ble da plass til fyll. To bananer, et eple, fire - fem hvitløksfedd, tre snackspaprikaer, timian, allroundkrydder fra Santa Maria og no gammelt paprikapulver som sto på hylla.Slo over 3 - 4 spiseskjeer Olivenolje (Ekstra virgin). På med lokket og inn i ovnen på 110 - 120 grader sånn i elvetida. Regner med at det er passe stekt/bakt til sånn ca fire. Slo ned varmen til i underkant av 100 grader i halv ett tida. Holder i lange baner.

Serveres med ris og passende drikke. Øl eller rødvin. Eller vann. Eplejuice halvblanda med Farris er også et godt alternativ.

Oppskrifta
Et helt lammelår, 2 - 3 kg (m/ben)
to bananer
et eple
fem fedd hvitløk
1 - 2 paprika (litt farge på maten er bare godt)
Krydder etter egen smak og utvalg
Bruker man et blandingskrydder er det ofte mye salt i disse, så da dropper jeg ekstra salting.
Meierismør og olivenolje
Steketid
4 - 5 timer ved ca 100 - 110 grader

Kan også sette det inn i varmere ovn (200 grader) en halv times tid og slå av stekeovnen når det surrer godt i sjyen. Da kan det stå i stekeoven og godgjøre seg mens man er ute, på jobb, i skogen eller bare er en snartur hos nabo'n. Slå på stekeovnen til 100 grader tre kvarter en time  før servering. Blir akkurat passe varmt og gjennomstekt.

Bon Appetit