torsdag 2. september 2010

Squash, eller middag for to

At det på spisebordet i heimen ligger et papirark som det står Folketrygden på, ervervet sist Matriarken var hos legen, forandrer ikke det faktum at det må lages middag hver dag. Selv om det nevnte papirarket har undertittelen "VURDERING AV ARBEIDSMULIGHET/SYKEMELDING" og at det i rubrikken for "Medisinsk vurdering" står Overbelastning Hodepine.

Middag blir det læll, for å si det med en trøndersk vri. Og et dykk i fryseren finner kjøttdeig, et tilsvarende dykk i kjøleskaet finner løk og squash. Kjøttdeigen var ikke helt tint, men ei god varm støpejernspanne er mer ennnok for å overbevise den om at det var best å forandre kosnsitens og farge i samarbeid med rapsolja. De matlærde kan fortelle at rapsolje tåler steking bedre. Den går ikke over til mettede fettsyrer så fort som eksempelvis olivenolje, altså at den er sunnere.
Oppi en kasserolle ble squashen skjært med ostehøvel og varma opp med olje. En hel løk havna oppi sammen med kjøttdeigen og tre hvitløkfedd. Allroundkrydder og karry avslutta det hele. Når nå det hele kokte sånn passe ble det stasen satt i stekeovnen for godgjøring, og Matriarken kunne bruke tida til andre ting. Eksempelvis blogging...

At Matriarken ble sykemeldt på det grunnlaget var vel ikke helt planlagt, men forståelig, sett i lys av sist høst/vinter og hennes arbeid med å komme seg ut av offerrollen som hu godtok/satte seg sjøl i før a så skrifta på veggen. Men hu måtte ha profesjonell hjelp før a klarte å se at hu selv bidro til å skape den offerrollen. Nå er utfordringa å finne løsninger som gir en vinn/vinn situasjon, slik at arbeidsgiver får de arbeidstimene han betaler for, og Matriarken får arbeidsoppgaver som matcher kunnskap og kompetanse. Men det er ei utfordring når dama har mer utdanning og en bredere kompetanse enn de hu skal arbeide for.

Under middagen ble det diskusjon om menneskets utvikling. Og Matriarken ble ikke bare litt stolt over Ynglingens analyse og forståelse for steinaldermennesket og hvordan det ikke passer inn i dagens teknologiske samfunn. At menneskets fysiske og psykiske utvikling ikke hadde skjedd like fort som den sosiale og tekniske utviklingen av samfunnet. Det hele kom av at Ynglingen faktsik svarte på hva han hadde gjort på skola, og et av stikkordene var historie fra tidenes morgen til jordbrukssamfunnet. At han satte den sosiale/teknologiske utviklingen av samfunnet i perspektiv mot at mennesket fremdeles er et steinaldermenenske, rent fysiologisk/psykologisk imponerte mer enn hans kunnskaper om PC-er noen gang har gjort. Er sånne ting som gjør at selv en Matriark ser lys i enden av tunnellen for sin oppdragelse av avkommet.

Den diskusjonen førte til en diskusjon om offentlig ansatte og deres kompetanse. Stikkord kan være Terra-saken og den mer lokale saken med at forståsegpåere har satsa 600 millioner kommunale kroner på investeringer som kommunen rissikerer å tape. Og at de samme forståsegpåerne ikke vil stille opp på en åpen høring om saken og forklare sin side av saken. Moral og etikk er ikke enkelt. Men respekt for eget arbeid er også en del av saken som  ble diskutert over middagsbordet. Det var bred enighet om at har man gjort noe som det kan stilles spørsmål ved, så får man også stå ved det man har gjort. Er noe med at en handling medfører en konsekvens, noe KamelrytterskenKaravanseraiet har fundert endel på

Ingen kommentarer: