lørdag 19. mars 2011

Spikersuppe

Denne posten er tidligere publisert på Karavanseraiet.no

Det er ikke helt ukjent i blondinens omgivelser at det skrives lister over hva som skal gjøres, såkalte To-do-lister. En øvelse som ikke helt faller sammen med fruens løsningsorientere innfallsmetode for hverdagens alskens utfordringer. Noe gjestene fikk sanne nå sist fredag. Det eneste som var under kontroll var maten. En hel kjele med "Ragnhilds spesial" inneholdene
  • 1 pose fårikålkjøtt av lam
  • 1/2 selleri
  • 4 - 5 gulrøtter
  • 1 stor løk
  • 1 ikke fullt så stor purre
  • 1 passe stor brokkoli
  • 1 glass ris
  • 1 liten kålrot
  • 2 buljongterninger
  • kraft kokt på de renskjærte bennene
  • salt
  • passe mye oregano
Når fruen kom hjem fra arbeid litt over fire var suppa fremdeles i sine enkelte bestandeler. Kjøttet hadde hun husket å ta opp før hun gikk på arbeid, så det var tint. Første som måtte gjøres var å slå på PC'n og få Spotify opp og gå. Neste var å få den amerikanske hverdagsfilosofen Dolly Parton på høytalerne. "9 to 5" ble passe akompagnement til de huslige syslene ved kjøkkenbenken. Noen dansetrinn er det alltid tid til  selv om man er opptatt med å renskjære kjøtt.
Kjøttet fikk et opphold i stekepanna. Støpejerns sådan. Blondinen skjønner lite og ingenting av sånne nymotens aluminiumsbelagte teflonpanner, selv om hun faktisk klarte å steke både speilegg og kjøttdeig i en slik tidligere på dagen. En Miljøterapeut må også takle slike utfordringer må vite.
Mens bena kokte til kraft i en liten kasserolle og kjøttet surra i svartpanna, kom husets største kjele fram og ble fylt med passe mye vann. Må jo være plass til grønnsakene også, såpass har a da lært i sin tid som suppekoker.
Ble litt att og fram med alskens huslige sysler, Matriarkens heim er preget av hjemlig hygge og at det bor folk der. Hybelkaninene trives rimelig godt der de sitter og knurrer bak stolben, under sofaer og ellers hvor de finner det opportunt å oppholde seg. De fikk være i fred. hadde tross alt vært en større kaninjakt sist helg, slik at det var få som var i stand til å hoppe opp og bite noen i nærmeste kne. Der går genseren mener fruen. Litt kustus må man tross alt ha på husdyra.
Suppa kokte opp, tilsatt kjøttet og  krafta fra bena, og ble rundt halv seks satt i stekeovnen. Snekkermesterinnen som kom rundt halv åtte ble over seg av glede når hun ble betrodd å smake til suppa med hva huset hadde å tilby av salt og pepper. Husets frue hadde også fått i en potte rosmarin og klasetomater som ble betrodd i den tidligere Haushaltwirtschaftleiterins varetekt. Hun kunne betro Matriarken at hun hadde tatt i bruk blondinens metode for å koke risgrøt. Kok opp dobbelt så mye vann som ris, sett den kokende risen i stekeovnen (uten varme), glem hele greia til ti minutter før den skal serveres. Kok opp med melk til det blir passe grøt. Greit i en hektisk hverdag.
Gjestene innfant seg før spisebordet var rydda for siste måneds korrespondanse, studier og tidsskrifter slik at Logistikkingeniøren fikk æren av å bytte telysa i glassene rundt forbi. I det hele tatt er det trivelig med slike gjester som gjerne tilbyr seg å bidra med praktiske oppgaver før de setter seg ned og lar seg beverte. Bevertningen var ellers ganske så enkel, masse god suppe, eplejuice og Farris. Etterfulgt av frukt, nøttemiks og chips. Som vanlig dukka det opp både rødvin og øl. Akkurat passe av alt.
Flere bidrag til ordleken ABC scandninavia finner du her

tirsdag 1. mars 2011

Linsesuppe

På bloggen til Koffeine fant Matriarken inspirasjon til morgendagens middag. Sjekk gjerne selv her

På Karavanseraiet finner du Kamelryttersken i original. Stikk innom, siste er om spam