lørdag 5. februar 2011

Kraft

Prixen har i hele vinter hatt Fårikålkjøtt av lam til den nette pris av kr 39.50/kg. Utrolig prising egentlig, for husker ikke Matriarken helt feil fikk hun i sin tid som sauebonde mellom trettifem og førti kroner kiloen for lammeslaktene. Og det begynner da vitterlig å bli 10 - 12 år siden? Slakteriet tar betalt for sin jobb, og nedskjæring av en skrott koster det òg. Selv om dette fårikålkjøttet tydelig er kutta direkte opp. Hele skrotten på bandsaga og svisj svisj i passe for store biter til fårikål. Men det er godt egna til kjøttsuppe også. Særlig når Matriarken tar seg tid til å reinskjære kjøttet og koke kraft på beina. Som i kveld.
Nå står det enstor tallerken renskjært kjøtt i kjøleskapet og i stekeovnen står en stor kjele med bein og vann. Kjelen kokte godt før den ble satt i stekeovnen, så i morgen er det suppekraft så det holder.
Ferskkjøttsuppe kalte Besta det. Men Matriarkens utgave er litt forskjellig. Potet, kålrot og gulrot er det oppi. Men ikke byggryn. Derimot løk, purre, hvitløk og selleri. Og salt. Og pepper.
Blir nok suppe, selv om spikern ikke er med denne gangen.

Kamelryttersken på Karavanseraiet har sansen for Lærer Bjørndalens metode, men i det siste har det gått mer i voksenopplæring. For man kødder ikke med damer nordfra. Om fruen mener det fordi hun selv er nordfra er uvisst, men det kan jo være en arbeidshypotese. Til tanken er bekreftet lizzom . . .

Ingen kommentarer: