søndag 30. januar 2011

Ka e det tel middag?

Kom det fra rullestolen.
"Blir noe på den kyllingen"
"Ja, vi må spise den før den blir dårlig" svarer poden.
Blir litt rørt av slikt, tenker liksom ikke at en fjortenåring tenker slik. Men så var det da at en større bror har et veldig greit forhold til holdbarhetsdatoer, så noe må da kommet fram av oppdragelsen Matriarken fortvilt har villet få inn i hodene deres.

Kyllingsalaten fra torsdag havna i en kasserolle, sammen med en boks mais og en boks asiatiske grønnsaker. Kyllingskroget ble plyndra for rygg og brystmuskelen på ene sida. Det ble nok til en stor kasserolle. Chilisausen i salaten var sterk nok, så vi slapp unna mer krydring. Enkelt, lettvint og smakfullt.

Matriarkens Kyllinggryte er etterspurt, stadig besøk fra alskens søkemotorer. Koselig :)

På Karavanseraiet har Kamelryttersken irritabilifisert seg, stikk innom og sjekk ut om det er noe å irritere seg over?

fredag 28. januar 2011

Spagetti m/kjøttsaus

Muligens det som kalles Spagetti bolognese, men det er iallfall enkelt og kjapt
  • 1 boks tomat (400 gram)
  • 1 boks mais (340 gram)
  • 1 liten boks skivet sjampinjong
  • 1 lite glass tomatpurè
  • 1 pakke (400 gram) grovkverna kjøttdeig
  • krydder etter smak
  • Meierismør eller vegetabilsk olje til steking
  • vann til å skylle ut av bokser og glass
  • Maizenamel til jevning
  • Spagetti
Stek kjøttdeigen i ei VARM panne.  5 minutter eller så. Ei varm panne gjør at sukkeret i kjøttet karamelliserer og det smaker mer og bedre.

Resten has i en kasserolle og kokes opp. Etter at kjøttdeigen er hatt oppi lar man det koke ei kort stund før man jevner med Maizenamel. Vil man ha en tynn saus trengs ikke jevning.

Spagettien kokes med mye vann, vil man være litt avansert har man litt olivenolje på spagettien før servering.

Blir det rester skjærer man opp og blander spagettien inn i kjøttsausen og lar det bli pizzafyll eller grunnlag for Risotto

Karavanseraiet undrer Kamelryttersken seg over om det er greit med offentlige organer på Facebook, og om toppbloggere har godt av å profilere seg så mye.

torsdag 27. januar 2011

Kyllingsalat

Denne posten er opprinnelig lagt ut på Karavanseraiet, stikk gjerne innom :)
 
Matlaging har mer med interesse å gjøre, enn det har med tid å gjøre. Merker ofte at det er fantasien som setter grenser for hva som serveres, ikke tilgang til råvarer eller den tida som kan brukes over grytene.
Nå er jo blondinen i den situasjonen at hun ikke må ha mat på bordet til klokka da og da. Og Ynglingen spiser det som blir satt på bordet. Det gir rom for både fantasifulle kreasjoner i grytene og mulighet for prioriteringer og omrokkeringer av tidspunkt for måltidene som andre kansje ikke har.
Likevel er det ofte et ork å tenke på "Hva skal jeg lage til middag i dag?" En mulighet er å sette opp en ukesmeny, men det er ikke akkurat blondinens tekopp, det med lister over gjøremål. Men denne uka har kyllingsalat hvert en målsetting, selv om det ble lasagne i går. Lasagne er egentlig ganske så grei mat, for resten forsvinner i Ynglingen i løpet av kvelden. Samme med Risotto. Noen ganger kan faktisk kvaliteten på fruens matlaging måles i hvor fort restene forsvinner ;)
Minstemann er hjemme med influensa, noe som ikke er av det enkleste slaget for en aktiv guttunge. "Det er kjedelig å være hjemme" har vært mantraet de siste dagene. Enklere med Eldstemann, han går og legger seg på ordet feber, og står ikke opp før han er feberfri. Minstemann derimot skal ikke ligge mer enn absolutt nødvendig, og da blir det laange dager når man ellers er nokså slakk i strikken. I dag kom spørsmålet om hva som ble til middag? "Kyllingsalat".
"Liker bare kylling, ikke salat" svarer det borte i stolen. "Da blir det mer på oss" var svaret han fikk.
Dagens utgave av fruens Kyllingsalat inneholder
  • 1/2 kylling (ferdig grillet)
  • 1/4 Kinakål
  • 2 - 3 små gulrøtter, revet, kan også skjæres i terninger
  • 1 liten purre
  • 1/2 liten kålrot, revet, kan også skjæres i terninger
  • 1 rød paprika
  • 2 dl fusili pasta (kokt)
  • Søt chilisaus for kylling (Thailand in a bottle)
Verste arbeidet er å plukke kjøttet av kyllingen. Legger det gjerne i ei skål med sausen ei stund før det blandes i grønnsakene. Resten går av seg selv, men fruen liker ikke å bli grisete på fingrene, for eksempel som når hun plukker av kyllingkjøttet. Pastaen kan gjerne kokes på forhånd. I en travel hverdag kan man koke opp pastaen i morgenrushet og sette den kokende kasserollen i stekeovnen (kald ovn, uten varme på). Når man kommer hjem er pastaen kokt. Kyllingen kan plukkes kvelden før og legges i sausen over natta. Marinering og fordeling av arbeidsoppgaver i samme slengen. Eller man kan lage ferdig salaten dagen før.
Flere mattips for en travel hverdag finner du her på Karavanseraiets kjøkken Velbekomme :)

onsdag 5. januar 2011

Grønsakgrateng med laks

Har blitt litt lite kjøkkenskriveri i det siste, men mat ska'rem ha, okkesom.

Gårdagen var ikke noe unntak i så måte. Matriarken klarte å ødelegge sin utmerkede ildfaste glassform her for ei stund sia, så bestemors støpejernsform har vært redningen inntil fruen kommer seg på et glassmagasinlignende sted. Den er litt liten, men det går.
Har lenge lurt på det med grateng, hvordan den blir luftig og sånn. Så det ble en ny variasjon denne gangen. Kokte hvitsaus, hadde oppi tre egg og fyllte i forma. En liten neve med COOPs revne ost havna oppi og rørt ut. Lasagnesaus med egg for å si det på en annen måte. En halv pose frosne grønnsaker, Fransk blanding kom også oppi, sammen med allroundkrydder og pizzakrydder, siden det sto lagelig til for bruk. Det vil si rett fram og  litt under Matriarkens himmelblå når hun står ved komfyren. Oppå der to frosne laksestykker. 35 minutter i stekeovnen på 200 grader. Servert med ris.
Kunne gjerne krydra litt mer, kanskje litt pepper ved neste forsøk?

Karavanseraiet er det en diskusjon om NAV og tilliggende herligheter. Kanskje noe du kunne tenkt deg å vite mer om? Stikk innom da vel :)